maandag 3 augustus 2009

Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker

Uitgeverij Prometheus
Herengracht 540
1017 CG Amsterdam

Postbus 1662
1000 BR Amsterdam

Telefoon: (020) 6241934
Telefax: (020) 6225461

E-mail:
info@pbo.nl

Internet:
www.uitgeverijprometheus.nl
www.uitgeverijbertbakker.nl
www.pbo.nl


Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker is een toonaangevende Nederlandse uitgeverij. Naast een grote variatie aan literaire fictie geeft ze non-fictie van hoge kwaliteit uit. Er worden per jaar ongeveer 200 titels uitgegeven door 20 vaste medewerkers. Zij werken allemaal aan zowel het Prometheus- als het Bert Bakker-fonds. Bijzonder is de onafhankelijke status van de uitgeverij. Ze is een van de weinige zelfstandige uitgevershuizen in de Nederlandse boekenwereld. Uitgever en eigenaar Mai Spijkers runt de uitgeverij vanuit een kantoor aan de Herengracht in Amsterdam.

Fondsen
Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker heeft een tweetal grote fondsen onder haar beheer, Prometheus en Bert Bakker. Ze bevatten oorspronkelijk zowel fictie als non-fictie, maar in de loop der jaren is er een duidelijk inhoudelijk onderscheid ontstaan, en hebben beide fondsen hun eigen karakteristieken gekregen.

Het Bert Bakker-fonds bestaat vooral uit diepgaande en prestigieuze non-fictie. Onderwerpen van allerlei aard worden uitgediept door vooraanstaande wetenschappers. Met name de vakgebieden geschiedenis, politiek en sociale wetenschappen zijn goed vertegenwoordigd. Auteurs in het fonds zijn onder anderen de historici Frits van Oostrom, A.Th. van Deursen, Herman Pleij, H.L. Wesseling en H.W. von der Dunk, de psychologen Ap Dijksterhuis, Nico H. Frijda, Eveline Crone en Margriet Sitskoorn en socioloog Abram de Swaan.

Het Prometheus-fonds bevat voornamelijk literaire fictie: proza en poëzie uit binnen- en buitenland. Grote Nederlandstalige auteurs als Tim Krabbé, Hafid Bouazza, Connie Palmen, Marjolijn Februari, Saskia de Coster, Joris van Casteren, Herman Brusselmans, Jean Pierre Rawie, Menno Wigman en Tom Lanoye, maar ook buitenlandse auteurs zoals Umberto Eco, Tom Wolfe, Michael Cunningham, Doris Lessing, Sandro Veronesi, Helen Fielding, Jonathan Franzen en Zadie Smith hebben hun steentje bijgedragen aan de indrukwekkende reputatie van de uitgeverij.

Geschiedenis
Als zelfstandige uitgeverij bestaat Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker nog maar kort: Mai Spijkers kocht in 2007 de uitgeverij van het uitgeversconcern PCM. De combinatie Prometheus en Bert Bakker bestond echter al daarvoor. In 1993 werd Spijkers directeur van de toen nog enkel ‘samenwerkende’ uitgeverijen Prometheus en Bert Bakker, die begin jaren negentig onder Meulenhoff & Co B.V. vielen. Hij had al eerder, in 1989, Uitgeverij Prometheus opgericht, waar onder anderen auteurs als Herman Brusselmans, Bas Heijne en Tom Lanoye publiceerden. Spijkers noemde zijn nieuwe literaire huis naar Prometheus, de mythische figuur die het vuur stal van de goden en dat aan de mensen gaf. Het liep slecht met hem af. Spijkers dacht: ‘Eens kijken of dat met mij ook gebeurt!’ Dat bleek niet het geval. Uitgeverij Prometheus maakte een flitsende start met de uitgave van Connie Palmens bestseller De wetten. Ook zag Spijkers het potentieel van goedgeschreven historische boeken voor een groter publiek; hij werd uitgever van historici als Frits van Oostrom en Herman Pleij. En nog altijd levert de uitgeverij zowel literatuur als non-fictie van hoge kwaliteit.

Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker is gevestigd aan de Herengracht 540 te Amsterdam.

Geen opmerkingen: