dinsdag 4 augustus 2009

De Eenhoorn

De Eenhoorn is een kleine, onafhankelijke uitgeverij onder leiding van uitgever Bart Desmyter. Ze geeft zowel kinderboeken als -tijdschriften uit. De uitgeverij telt acht personeelsleden en werkt samen met meer dan 100 auteurs en illustratoren.

De tijdschriften
Met de tijdschriften richt De Eenhoorn zich tot alle kinderen van 3 tot 14 jaar. Elk tijdschrift is perfect aangepast aan de leefwereld en het niveau van de leeftijdsgroep. Voor de eerste kleuterklas is er Koe-koek, voor de tweede kleuterklas Kadoze en voor de derde kleuterklas Kadee. Kikje is bedoeld voor het eerste leerjaar, Knuffel voor het tweede.

Klap is een actualiteitsmagazine voor de tweede graad lager onderwijs. Kits tenslotte, is een krant voor het vijfde en zesde leerjaar en de eerste graad middelbaar onderwijs. Zowel Klap als Kits hebben bovendien een eigen website (www.klapkrant.be en www.kits.be). Bij de tijdschriften Knuffel, Klap en Kits worden er ook telkens lessuggesties voor leerkrachten ontwikkeld.

De boeken
Naast de tijdschriften, concentreert De Eenhoorn zich op het uitgeven van boeken voor 2 tot 16 jarigen. Elk jaar worden er ongeveer 45 nieuwe boeken uitgegeven, naast enkele herdrukken van succesvolle titels. Het assortiment van De Eenhoorn is erg ruim: kartonboekjes voor 1- tot 3-jarigen, prentenboeken voor 3- tot 8-jarigen, boeken voor eerste lezers, leesboeken voor 8- tot 16-jarigen en poëziebundels voor kinderen, tieners en volwassenen.

De Eenhoorn houdt ervan om nieuwe literaire en grafische horizonten te ontdekken. Zo werden er al verschillende prentenboeken uitgegeven die ook volwassenen erg wisen te smaken. In het najaar van 2009 verschijnt bovendien een pop-up kunstboek over de schilder Magritte. De uitgeverij heeft ook een imprint waarbinnen alle boeken van auteur Geert De Kockere worden uitgegeven: Medaillon.

De prijzen
De Eenhoorn heeft al vele prijzen weggekaapt met haar kinderboeken.

In Vlaanderen won ze al vijf keer de Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor de mooiste illustraties. Met Het geheim van de keel van de nachtegaal sleepte ze de Gouden Uil in de wacht. Ook de Kinder- en Jeugdjury's bekroonden al vaak Eenhoorn-boeken.

Ook in het buitenland viel De Eenhoorn al heel wat keren in de prijzen. In Nederland wist De Eenhoorn al verschillende keren een Zilveren Penseel en een Zilveren Griffel in de wacht te slepen. De Woutertje Pieterse Prijs, de meest prestigieuze prijs in Nederland, werd in 2009 toegekend aan Het geheim van de keel van de nachtegaal.

De Eenhoorn won verder onder meer al een Bologna Ragazzi Award (Italië), een Prix Octogone (Frankrijk), een Eselsohr (Duitsland) en verschillende Gouden Plaques(Bratislava) en White Ravens (Duitsland).

Adres: Vlasstraat 17, 8710 Wielsbeke
Telefoon: 056-60 54 60
Fax: 056-61 69 81
E-mail: info@eenhoorn.be

Geen opmerkingen: